INFORMACE O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ

Dne 13. prosince 2014 nabylo účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady č.1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které má umožnit jednoduchý přístup k nejdůležitějším informacím o potravině.

Tato nová právní úprava přináší stravovacím provozům, tj. i naší školní jídelně povinnost informovat strávníka o alergenech obsažených v nabízených pokrmech (každý strávník se musí dozvědět, zda se v nabízeném pokrmu vyskytují nějaké konkrétní alergeny).

Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce pokrmů a potravin. Je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale není povinna brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti (alergie) jednotlivých strávníků. Při výrobě jídel to ani není možné. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na nějaký alergen.

Jakým způsobem naše jídelna informuje strávníky o obsahu alergenů v pokrmech?

Seznam očíslovaných alergenů je vyvěšen na nástěnce u školní jídelny vždy vedle aktuálního jídelníčku, za každým vypsaným pokrmem v jídelníčku jsou číselně označeny alergeny, které daný pokrm obsahuje (přítomné alergeny budou uvedeny slovem ,,obsahuje"). Stejným způsobem jsou označeny alergeny v jídelníčku na webových stránkách.

 

 SEZNAM ALERGENŮ - dle směrnice č. 1169/2011 EU

Č.1  LEPEK - pšenice a výrobky z nich.

Č.2  KORÝŠI  a výrobky z nich

Č.3  VEJCE  a výrobky z nich

Č.4  RYBY  a výrobky z nich

Č.5  PODZEMNICE OLEJNÁ ( ARAŠÍDY ) a výrobky z nich

Č.6  SÓJOVÉ BOBY ( SÓJA ) a výrobky z nich

Č.7  MLÉKO a výrobky z něj

Č.8  SKOŘÁPKOVÉ PLODY  a výrobky z nich

Č.9  CELER a výrobky z něj

Č.10 HOŘČICE a výrobky z ní

Č.11 SEZAMOVÁ SEMENA ( SEZAM ) a výrobky z nich

Č.12 OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

Č.13 VLČÍ BOB ( LUPINA ) a výrobky z něj

Č.14 MĚKKÝŠI a výrobky z nich

Č.15 LEPEK - ŽITO a výrobky z něj

Č.16 LEPEK - JEČMEN a výrobky z něj

Č.17 LEPEK - OVES a výrobky z něj

Č.18 LEPEK - ŠPALDA a výrobky z něj

Č.19 LEPEK - KAMUT  a výrobky z něj

Č.20 MANDLE a výrobky z nich

Č.21 LÍSKOVÉ OŘÍŠKY  a výrobky z nich

Č. 22 VLAŠSKÉ OŘECHY  a výrobky z nich

Č. 23 KEŠU OŘECHY  a výrobky z nich

Č. 24 PISTÁCIE a výrobky z nich

Č. 25 PARA OŘECHY  a výrobky z nich

Č. 26 PEKANOVÉ OŘECHY a výrobky z nich

 

Eliška Jeriová,                                                                                            Mgr. Alena Ženatá,

vedoucí školní jídelny                                                                                ředitelka








©2016 - Základní škola T. G. Masaryka Lomnice nad Popelkou. Všechna práva vyhrazena.